Image default
Tips

Wat kun je doen om het hoofd koel te houden op een warme dag op kantoor?

Weer of wind, kantoorwerk gaat door ongeacht het klimaat. Of het nu op je thuiswerkplek is of in het bedrijfspand. Maar niet alle omstandigheden werken even prettig. Vooral hitte kan het binnen werken erg onaangenaam maken als je niet beschikt over (adequate) airconditioning. Wat kun je dan doen om koel te blijven en letterlijk het hoofd koel te houden?

Ventilator

Een airco is duur, maar een ventilator is redelijk betaalbaar. Hoewel een ventilator geen vocht uit de lucht haalt en niet daadwerkelijk koelt, zorgt de verplaatsing van lucht wel voor verkoeling. Dat kan een flink verschil maken in de temperatuur die je ervaart. Natuurlijk is het ook niet fijn om vol in de wind te zitten, dus je moet een gulden middenweg vinden tussen verkoeling en niet te veel wind rond je hoofd. Denk wel vooruit en zorg dat alles wat weg kan waaien aan de kant is of onder iets zwaars gevangen ligt.

Voldoende koud water drinken

Men heeft het wel eens over de ‘inwendige mens’. Als je lang in de warmte zit, trekt de warmte in je en is het moeilijk om ervan af te komen. Om de inwendige mens te verkoelen, kun je water in de koelkast zetten, zodat je regelmatig koud water kan drinken. Niet alleen verkoelt dat, maar het vult ook het vocht in je lichaam aan. Dat heb je hard nodig, omdat je ook flink wat vocht verliest wanneer je het warm hebt. Dat kan weer leiden tot uitdroging en hoofdpijn, en dat komt niet ten goede van je concentratie. Veel water blijven drinken dus!

Licht, ademend outfit

Misschien heb je te maken met een dress code op kantoor, maar in warme omstandigheden is het toch echt aan te raden om je daarnaar te kleden. Dat betekent niet dat je in korte broek moet werken, maar wel dat je een outfit moet uitkiezen dat kan ademen. De beste keuze daarvoor is linnen of katoen. Ook is verstandig om voor lichte kleuren te kiezen. Die stoten warmte af, terwijl donkere kleuren juist warmte opnemen, en dat is nu net wat je níet moet hebben als je het al warm hebt.

Hals, polsen of voeten koelen

Er zijn aantal plekken op je lichaam die een sleutel bieden tot verkoeling. Dat zijn de plaatsen waar de slagader dicht onder de huid ligt: de hals, de polsen en de voeten. Niet alleen geven deze plekken veel warmte af, ze bieden ook de mogelijkheid om je lichaam te verkoelen door ze even een koude impuls te geven. Dat kan door je polsen onder de koude kraan te houden, met je voeten in een bak met water te zitten of door een koele, natte handdoek in je nek te leggen.

Lichte maaltijden

Ook de maaltijd die je tijdens de lunch nuttigt kan van invloed zijn. Het is niet aan te raden om een zware maaltijd te eten. Kies voor een koele maaltijd die veel vocht biedt, zoals een salade of fruit. Net als bij het innemen van water bied je op deze manier verkoeling aan de inwendige mens én vul je je vocht aan, terwijl je ook nog eens gezond eet. Curieuze notie: pittig eten lijkt juist wél helpen als je het warm hebt, hoewel je het tegenovergestelde zou verwachten. Maar het is goed te begrijpen als je dat niet wil uitproberen op een warme dag.

Waterijsjes

Je kunt een ijsje eten ‘voor de lekker’, maar een ijsje kan ook bijzonder functioneel zijn. Op warme dagen is het helemaal geen slecht idee om jezelf eens te trakteren op een waterijsje. Niet alleen zijn waterijsjes niet al te ongezond, maar ze bieden verkoeling van binnenuit én vullen het vocht in je lichaam aan. Een prettige bijkomstigheid is dat waterijsjes helemaal niet duur zijn en je dus niet hoeft te schromen om er regelmatig eentje te nemen.

Het is behelpen zonder airconditioning op kantoor, dat blijft een feit. Uiteindelijk werkt het het prettigst als die voorziening wél getroffen wordt. Dat is een eenmalige investering waar je wel veel profijt van kunt hebben. Want in een kantoor waar het klimaat aangenaam is, kun je je beter concentreren en lever je dus ook beter werk.

Related posts

Zo valt jouw etalage op

Sharon Niessen

3 redenen om je SEO uit te besteden aan professionals

Danny Bijl

Infrarood gebruiken om je bedrijfspand duurzaam elektrisch te verwarmen

Dion

Leave a Comment